silkdressdiet
wtorek, 26 listopada 2019

Sexy soaps!

›
Dzisiaj nikt się tutaj nie posili, ale można wzmocnić się ideologicznie! Albowiem tekst dotyczy doktryny wegetariańskiej. Może też zainte...
5 komentarzy:
czwartek, 24 października 2019

Zakwas z buraków

›
Nie wiem doprawdy, jak to się stało, że dotychczas nie napisałam o zakwasie z buraków, choć o burakach pisałam kilkakrotnie, a i fermenta...
5 komentarzy:
sobota, 19 stycznia 2019

Zimowy pasztet z kaszy gryczanej, jarmużu, grzybów, orzechów i glonów wakame.

›
To pasztet wegański! TOTALNIE CRUELTY FREE! Ten wyjątkowy i przyjazny dla środowiska pasztet składa się z łatwo dostępnych zimą produk...
1 komentarz:
czwartek, 6 grudnia 2018

Tagliatelle z karczochami

›
W Lidlu „rzucili” karczochy. Nieokiełznane są meandry ludzkich myśli, bo wywołało to u mnie skojarzenie z Vincenzo Florio. Zobaczcie tylk...
2 komentarze:
środa, 28 listopada 2018

Szalotki słodko-kwaśne

›
Mówi się, że spanie w zbyt ciepłych pomieszczeniach nie jest zdrowe. To akurat wspaniale się składa, bo w naszej sypialni jest 9 stopni C...
4 komentarze:
wtorek, 16 października 2018

Lewackie zielone curry

›
Zielone curry jest jednym z dań, które jadamy regularnie i ze smakiem, od czasu kiedy na kursie gotowania w Chiang Mai robiliśmy własn...
1 komentarz:
niedziela, 16 września 2018

Maurizio. Kot w okularach.

›
Stare przysłowie kotów mówi, że najważniejsze jest, żeby zadebiutować przed siedemdziesiątką! Wygląda na to, że się wyrobiłam! Napisałam ...
2 komentarze:
czwartek, 30 sierpnia 2018

Pachnotka

›
To jest pachnotka! Trudno mi sobie doprawdy wyobrazić, że można nazywać się piękniej! Zwłaszcza w kraju, w którym rośliny nie mają szczęśc...
4 komentarze:
czwartek, 9 sierpnia 2018

Kiszone pomidorki koktajlowe do szybkiego zjedzenia!

›
Zaczęło się! Mamy ogórkowy entliczek pentliczek. Ogórki surowe, ogórki w kilku stopniach małosolnego ukiszenia, a także ukiszone por...
2 komentarze:
sobota, 2 czerwca 2018

Ocet truskawkowy z płatkami piwonii i róż.

›
Wiem, że moje pisanie o occie ma znamiona molestowania, ale co ja na to poradzę, że chciałabym wszystkich uszczęśliwić, nawet jeśli na si...
poniedziałek, 28 maja 2018

Rice people, nice people! Japonia część 2.

›
Pierwsza noc w nowym miejscu jest zawsze intrygująca. Nie inaczej było z tokijską. Nowe zapachy (restauracja na dole), dźwięki, światło u...
9 komentarzy:
poniedziałek, 14 maja 2018

Kwiaty głogu na sprawy sercowe! ;o)

›
W przerwach między pisaniem o Japonii, pozyskałam trochę surowca zielarskiego! Kwiaty głogu! Wystrzeliły wcześniej niż zazwyczaj, więc ...
niedziela, 13 maja 2018

Japonia welcome to! Część 1.

›
To parasolka o wyjątkowym znaczeniu... Opowiastki o Japonii zacznę od historii, która wydarzyła się w miejscowości Mitsuishi, maleńkim ...
6 komentarzy:
niedziela, 4 lutego 2018

Faworki czyli grzeszne przyjemności. Zima.

›
Nie jestem niewolnicą tradycji, ale do faworków mam słabość! Wybaczam im nawet to, że są smażone w głębokim tłuszczu, choć na co dzień un...
2 komentarze:
poniedziałek, 29 stycznia 2018

Łubin - wegański hit!

›
Jak wiadomo przypadki sprzyjają odkryciom, taki Krzysztof Kolumb podróżnik czy Alexander Fleming - odkrywca penicyliny albo Wilhelm Roent...
16 komentarzy:
sobota, 6 stycznia 2018

Fascynujący świat oliwy z oliwek!

›
Siadając do pisania tego tekstu uprzytomniłam sobie, że wspomnienia podróży są mocno związane ze smakami, których doświadczyłam. I tak pi...
3 komentarze:
piątek, 1 grudnia 2017

Chipsy z jarmużu!

›
Gdy dnia już prawie nie ma, to znaczy jest ta dziurka w ciemności dniem nazywana, kiedy można rozkoszować się jedynie odcieniami szar...
1 komentarz:
czwartek, 16 listopada 2017

Z miłości do oczu! Zupa kukurydziana z porem na mleczku kokosowym.

›
Złota polska jesień, a raczej jej karykatura upłynęła nam na letnisku na walce z hipotermią. Myszy zmagały się z podobnym problemem. Nasz...
wtorek, 17 października 2017

Sałata ze śliwek i buraków z granatem i filecikami z pomarańczy!

›
Połączenie śliwek z burakami od dawna chodziło mi po głowie i nie wiem doprawdy dlaczego tak długo zwlekałam! Zmarnowałam minione sezon...
10 komentarzy:
czwartek, 5 października 2017

Tort gryczany z grzybami i orzechami.

›
Gryka z przydomowych ogródków zebrana? Wymłócona? Kosze grzybów z lasu przytargane? Orzechy się suszą? To znaczy, że jest prawie wszyst...
czwartek, 21 września 2017

Ocet - mon amour!

›
Ocet w naszym kraju kojarzy się głównie z octem spirytusowym i wraz z cukrem oraz solą ma utrwalone miejsce w historii. To brak cukru na ...
29 komentarzy:
środa, 9 sierpnia 2017

Coś jakby flan czyli grzeszne przyjemności!

›
Dzisiaj ciasto! Moje ulubione. Idealne na lato. Łatwe i pyszne! Jak się pewnie domyślacie składa się z samych grzesznych składników. Nic ...
2 komentarze:
piątek, 28 lipca 2017

Melanż z bobem i kiszonymi cytrynami.

›
- Oho, missed approach - mówi Pan Domu patrząc na przelatującego nad naszymi głowami bociana, który mija gniazdo i znika za topolami....
2 komentarze:
niedziela, 11 czerwca 2017

Sztuka fermentacji! Kiszone cytryny rządzą!

›
Zapach gnojówki z pokrzyw to niezawodny znak, że wiosna osiągnęła już swoją pełnię i niepostrzeżenie stanie się upragnionym latem. Porą...
4 komentarze:
wtorek, 9 maja 2017

Jarmuż z grzybami shiitake z sosem sezamowym czyli wszyscy będziemy weganami!

›
Przez tydzień byłam weganką! Była to moja odpowiedź na akcję zorganizowaną przez Stowarzyszenie Empatia, które walczy z niehumanitarnym t...
7 komentarzy:
sobota, 8 kwietnia 2017

Czosnek niedźwiedzi z fasolą! Ach, co to był za ślub! ;o)

›
Jak to na przednówku - zapasy w spiżarniach powoli się kończą, a nowości dopiero zaczynają nieśmiało wyłazić z ziemi! Nie bez powodu wymy...
4 komentarze:
czwartek, 16 marca 2017

Moje serce zostało w Hoi An z sałatką z zielonego mango!

›
Cam Chau to dzielnica Hoi An. Stąd nad morze jest jakieś 20 minut rowerem. Połowę tej drogi jedzie się groblą pośród pól ryżowych. Czasa...
8 komentarzy:
poniedziałek, 20 lutego 2017

Interaktywne przyjęcie w wietnamskim stylu czyli sajgonki „zrób to sam”!

›
Wygląda na to, że zostaliśmy adoptowani przez wietnamską rodzinę! Spędziliśmy z nimi najważniejsze w tym kraju święto o nazwie Tet czyli i...
7 komentarzy:
wtorek, 24 stycznia 2017

Wietnam czyli Sajgon i wegańska zupa Pho.

›
Sajgon ma ponoć 12 mln mieszkańców i 7,4 mln motocykli. Dla porównania, w Rzymie, który dobiega 3 mln mieszkańców, jest ok. 400 tys. jedn...
7 komentarzy:
sobota, 31 grudnia 2016

Szczęśliwego Nowego Roku!

›
Przejrzałam sobie mijający właśnie rok! Nie ma w nim szminek od Diora, ani ciuszków pret-a-porter, ale są ogórki kiszone, maliny zrywane p...
3 komentarze:
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer
Obsługiwane przez usługę Blogger.