tag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post6602884221712086697..comments2024-03-06T09:15:01.845-08:00Comments on silkdressdiet: Ocet - mon amour!Silkdressdiethttp://www.blogger.com/profile/12285427533933082076noreply@blogger.comBlogger28125tag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-74691368290871334412023-06-18T08:50:00.595-07:002023-06-18T08:50:00.595-07:00też jestem ciekawa co dalej z tym kożuchem?
też jestem ciekawa co dalej z tym kożuchem?<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-91110056186740546442020-10-17T14:56:03.163-07:002020-10-17T14:56:03.163-07:00Czyli,że jeżeli ocet odzyskał wodnistą konsystencj...Czyli,że jeżeli ocet odzyskał wodnistą konsystencję to dobrze i czy wobec tego nadaje się do spożywania?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12425341486816916790noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-17919802395666174622019-09-05T00:18:48.953-07:002019-09-05T00:18:48.953-07:00A co robić z kożuszkiem fermentacyjnym.. Mieszać, ...A co robić z kożuszkiem fermentacyjnym.. Mieszać, czy zostawić nie mieszany, czy z niego może zrobić się matka octowa... Pozdrawiam Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09080353470023803410noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-4229092807938127242018-09-14T10:48:35.554-07:002018-09-14T10:48:35.554-07:00dziś już pachnie słabiej także domniemywam że zach...dziś już pachnie słabiej także domniemywam że zachodzą jakieś zmiany, codziennie mocno mieszam :) mieszka w Warszawie ale spróbuję pierwszy ocet zrobić bez matki:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05354732774986072301noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-60105998733906404672018-09-13T14:21:38.335-07:002018-09-13T14:21:38.335-07:00Czasami się to zdarza! W tym roku u mnie truskawko...Czasami się to zdarza! W tym roku u mnie truskawkowy przez moment pachniał drożdżami. Mieszaj częściej, nawet kilka razy dziennie, a jeśli za 2 - 3 dni nadal będą wyczuwalne drożdże, to dodaj wody z cukrem. Najlepiej byłoby wrzucić matkę octową, ale domyślam się, że nie masz? Jeśli mieszkasz w Warszawie, to mogłabym Ci dać. Ale i bez tego powinno być dobrze! :o) Silkdressdiethttps://www.blogger.com/profile/12285427533933082076noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-811313126814284062018-09-13T09:03:30.668-07:002018-09-13T09:03:30.668-07:00w tym roku jest ogrom jablek-zwłaszcza w okolicach...w tym roku jest ogrom jablek-zwłaszcza w okolicach Grójca. Sama mam tyle owoców na drzewie,a tata w tym roku niczym nie pryskał, że pierwszy raz postanowiłam zrobić ocet. Wczoraj pachniał jabłkami (2 dzień) dziś już drożdzami (3 dzień).Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05354732774986072301noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-83681520518816302342018-09-03T12:19:05.486-07:002018-09-03T12:19:05.486-07:00Anka, jak nigdy nie robiłaś octu, to raczej na poc...Anka, jak nigdy nie robiłaś octu, to raczej na początek zrób coś „tuzikowego” ;o) Najsmaczniejsze są octy owocowe. U mnie teraz dochodzi malinowo-porzeczkowy z płatkami róż! Pachnie obłędnie! Jeżeli chodzi o róże, to kwitną! Rosa rugosa czyli róża pomarszczona kwitnie nawet do października! Pod oknem mam krzaki i są teraz obsypane kwiatami. Zdrowe, niepryskane owoce, to zawsze problem, jak się Silkdressdiethttps://www.blogger.com/profile/12285427533933082076noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-29507431509634982942018-09-03T05:59:21.479-07:002018-09-03T05:59:21.479-07:00Kasiu, tekst super, no i wiedzy dużo. Postanowiłam...Kasiu, tekst super, no i wiedzy dużo. Postanowiłam nastawić coś nietuzinkowego, ale skąd wziąć to zdrowe... Nad Wisłą widziałam piękne nawłocie, ale to przecież za blisko, bo prawie w mieście. Z jabłkami o jakich pisałaś raczej też trudno, bo na targu sypią je do skrzynek i też obijają, płatków róż już nie ma. Podpowiedz mi coś...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14622156941175115758noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-35589960444874034762018-07-11T06:12:27.802-07:002018-07-11T06:12:27.802-07:00Kasiu, Katarzyno! Silnie inspirowana Twą działalno...Kasiu, Katarzyno! Silnie inspirowana Twą działalnością oraz instrukcją obsługi nastawu octowego, zalałam byłam czerwoną i czarną porzyczkę hodowli własnej, więc nie mam uwag, co do jakości owocu. Są prima sort, jako nakazałaś. Dodałam też kapkę ubiegłorocznego octu żywego z pigwy, który zrobiła dla mnie moja Przyjaciółka, też z moich owoców. Zobaczymy, co z tego będzie. Bardzo serdecznie Cię Kachnahttps://www.blogger.com/profile/04569929100844785861noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-91319253035025455832018-06-23T14:31:42.341-07:002018-06-23T14:31:42.341-07:00Zapach drożdży powinien minąć. Wygląda na to, że f...Zapach drożdży powinien minąć. Wygląda na to, że fermentacja przebiega wolniej, może jest trochę za mało cukru. U mnie w słojach bliźniakach z truskawkami, płatkami piwonii i róż, w jednym pojawił się zapach drożdży, a w drugim nie. Myślę, że w jednym było więcej truskawek, a więc więcej cukru i fermentacja przebiegała szybciej i zapach drożdży się nie pojawił. Ja byłam w tej dobrej sytuacji, że Silkdressdiethttps://www.blogger.com/profile/12285427533933082076noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-35137593514606185872018-06-20T11:54:18.510-07:002018-06-20T11:54:18.510-07:00Mój ocet ma zapach drożdży. Na dnie słoika wytrąci...Mój ocet ma zapach drożdży. Na dnie słoika wytrącił się biały osad. Ale ten zapach drożdży...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-22782761524010326512018-05-14T15:02:16.662-07:002018-05-14T15:02:16.662-07:00Wspaniałe otwarcie sezonu! To kilka octów czy wszy...Wspaniałe otwarcie sezonu! To kilka octów czy wszystko powędrowało do jednego słoja? Mój pierworodny tego roku, to właśnie nastawiony z kwiatów głogu (do picia), ale najbardziej czekam na pachnące kwiaty! Piwonie i róże! W połączeniu z truskawkami są obłędne! Pozdrowienia! Silkdressdiethttps://www.blogger.com/profile/12285427533933082076noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-57928120628346529392018-05-11T14:18:25.955-07:002018-05-11T14:18:25.955-07:00Ja w tym roku zrobiłam z forsycji, mniszka, kaszta...Ja w tym roku zrobiłam z forsycji, mniszka, kasztanowca i z jaskolczego ziela. To wszystko z myślą o tonikach do buzi ����<br />Świetnie napisane info octowe, interesujące. <br />Pozdrawiam ��Baasioolekhttps://www.blogger.com/profile/12705163320798214827noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-45619709313090694892018-03-15T10:23:52.034-07:002018-03-15T10:23:52.034-07:00Będzie mi miło, jeśli się wiedza przyda! A zaraz s...Będzie mi miło, jeśli się wiedza przyda! A zaraz sezon! Trzeba szykować słoje! Ja najpierw biorę się za bez, a potem za kwiaty głogu! Pozdrawiam! :o)Silkdressdiethttps://www.blogger.com/profile/12285427533933082076noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-82109839857371085172018-03-15T09:54:40.252-07:002018-03-15T09:54:40.252-07:00Wow ile octowej wiedzy. Dziękuje. Wow ile octowej wiedzy. Dziękuje. Garoterapiahttps://www.blogger.com/profile/01206092905676848327noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-35992613918044152892018-01-02T18:03:48.023-08:002018-01-02T18:03:48.023-08:00Muszę koniecznie podpowiedzieć mojemu Nadwornemu P...Muszę koniecznie podpowiedzieć mojemu Nadwornemu Piekarzowi pomysł z dodaniem octu do chleba! A octu wszelakiego u nas dostatek! Dziękuję za podpowiedź!Silkdressdiethttps://www.blogger.com/profile/12285427533933082076noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-1803140977360263532017-12-29T19:31:15.058-08:002017-12-29T19:31:15.058-08:00Jak się To czyta, to w głowie myśl: "Ale Kwas...Jak się To czyta, to w głowie myśl: "Ale Kwas!". Ale taki Kwas to jak najlepszy ZA-KWAS. Chyba zacznę robić mój domowy chleb(ek) na zakwasie z dodatkiem jakiegoś KWASU - znaczy się fajnego octu. Na początek, może do razowca z czarnym sezamem dam trochę octu (VINEGAR) z czarnego bzu. Jest dość wytrawny ale i mocno owocowy. Myślę, że chleb będzie WYBITNY.<br />PozdroAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-52268609869622566442017-11-09T01:46:42.838-08:002017-11-09T01:46:42.838-08:00Lekko trąci myszami...hm...może dlatego, że cztery...Lekko trąci myszami...hm...może dlatego, że cztery koty go pilnowały�� zaraz sprawdzę dokładniej<br />AJAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-57963760796182930882017-11-08T02:37:25.337-08:002017-11-08T02:37:25.337-08:00Przede wszystkim spróbuj „cieczy”, którą zlewasz! ...Przede wszystkim spróbuj „cieczy”, którą zlewasz! Powinna smakować lekkim octem! Jeśli tak smakuje, a myślę, że tak, to wszystko jest w porządku. W przypadku octów nie da się wszystkiego rozliczyć co do dnia, bo wiele jest współczynników, począwszy od materiału wyjściowego i drożdży, które na nim siedziały, przez to wszystko, co fruwa w powietrzu, po temperaturę otoczenia. Magii robienia octu nieSilkdressdiethttps://www.blogger.com/profile/12285427533933082076noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-76635991535721771002017-11-06T01:51:02.790-08:002017-11-06T01:51:02.790-08:00Nie wiem, czy nie przedobrzyłam sprawy. Nastawione...Nie wiem, czy nie przedobrzyłam sprawy. Nastawione 17 września( cóż za data!) a dziś zlewam dopiero na owe 10 dni. Daj znać, czy dobrze robię ��<br />Aga JagaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-60602868390460035762017-10-02T17:09:06.122-07:002017-10-02T17:09:06.122-07:00Bardzo się cieszę, że moje „wypracowanie” okazało ...Bardzo się cieszę, że moje „wypracowanie” okazało się przydatne! Wiedza w tej zabawie jest bardzo ważna, podobnie jak doświadczenie, ale i tak, mam wrażenie, nad wszystkim czuwa intuicja! Oby nam jej nie zabrakło! ;o) Miłej zabawy, żeby nie powiedzieć - octowego szaleństwa! Silkdressdiethttps://www.blogger.com/profile/12285427533933082076noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-47471485041195789902017-09-24T01:21:34.946-07:002017-09-24T01:21:34.946-07:00Dziękuję! Mnóstwo informacji zebranych w jednym mi...Dziękuję! Mnóstwo informacji zebranych w jednym miejscu. Octuję od jakiegoś czasu, wciąż się uczę i szukam nowych pomysłów, i oczywiście, wiedzy, wiedzy, wiedzy...<br />Pozdrawiam!Mydło w domuhttps://www.blogger.com/profile/14455546115458966510noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-14100941945658859532017-09-22T03:40:26.822-07:002017-09-22T03:40:26.822-07:00Można powiedzieć, że to użytek wewnętrzny, bo wnik...Można powiedzieć, że to użytek wewnętrzny, bo wnika do duszy! ;o) Ale mogłabyś też nastawić słoik! Nieomal mistyczne doświadczenie! Widzę Cię jak czarujesz octy!Silkdressdiethttps://www.blogger.com/profile/12285427533933082076noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-59361960893934875432017-09-22T03:32:40.241-07:002017-09-22T03:32:40.241-07:00Mniam. Dobrze mi Twoje octowanie robi na oczy.Mniam. Dobrze mi Twoje octowanie robi na oczy.-E.W.https://www.blogger.com/profile/07575734567564082383noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5630401225565601320.post-36394414280564670782017-09-21T14:38:58.791-07:002017-09-21T14:38:58.791-07:00Cieszę się i również pozdrawiam!:o)Cieszę się i również pozdrawiam!:o)Silkdressdiethttps://www.blogger.com/profile/12285427533933082076noreply@blogger.com